Stolte forældre

Vi er så stolte. Vores datter er færdig uddannet fra designskolen. Hun har specialiseret sig i at lave kostumer til teateret. Og hun er rigtig dygtig. Hun har fået lavet sin afgangsprøve og venter kun på at få den endelige udtalelse om den fra censorerne. Der kan gå måneder, før hun får den endelige udtalelse, så hun har allerede fået et midlertidigt eksamensbevis, som hun kan vedlægge i sine jobansøgninger. Og hun er i fuld gang med at skrive sit CV. Det er værre med selve ansøgningsbrevet, som skal vedlægges. Der kommer hun lidt til kort.

En ansøgning

Det kan jeg godt forstå. Hvad skriver man i et ansøgningsbrev, når man ikke har erfaring. Der står jo altid i anvisningerne for, hvordan man skriver en jobansøgning, at man skal nævne sin tidligere erfaring – i kort form. Men hvad anses for at være erfaring? Nyuddannet og man har aldrig haft et fuldtidsjob. Højst har man været med til at sælge burgere nede i den lokale burgerbar. I weekenderne. Ok, det er erfaring. Men i relation til et teater? Og at man gerne vil være teatrets kostumeskrædder? Nok ikke helt relevant. Men alligevel. Noget kendskab til at håndtere kunder har man vel. Så den erfaring kan vel omskrives til, at man har kendskab til kunder under stress. (læs skuespillere under stress).

Efterskole tæller positivt

Er det erfaring, at man har været på teater efterskole i et år? Hun spørger stemmen fuld af tvivl. Jeg kan høre, at hun tænker, at det er det ikke. Det var på 9. klasses niveau, hun var afsted. Det var det år, hvor hun fandt ud af, at fremtiden som skuespiller ikke er hendes. Hun fandt også ud af, at hun ville være designer.
Jeg fortæller hende, at hun kan omskrive den erfaring til noget i retning af: erfaring med teaterets forskellige arbejdsområder via et efterskoleophold. Måske lidt sjovere formuleret, og måske pensle det lidt ud: Erfaring med skuespil fra ophold på drama efterskole, erfaring med design og produktion af kostumer til opsætning af forestilling – nævn titlen på stykket – evt. også forfatteren, erfaring med lys og lydforhold i teaterregi eller noget i den stil.

Jeg forklarer hende, at sommetider er det godt at minde selv de allermest professionelle om ting, som de tager for givet. Fx det her med, at du faktisk har syet kostumer til en forestilling, som udspillede sig i 1700 tallet. Det fortæller, at du også har sat dig ind i den tids mode og beklædning og materialerne og farvevalgene. Så al den snak om, at du har været på teater efterskole, skal du udpensle lidt. Ikke overdrive, bare minde om, at du faktisk har noget kendskab. Og så har du altså også et bevis på, at du er kostumedesigner.

Hun maser videre med sit ansøgningsbrev. Jeg fortæller hende, at jeg er sikker på, at hun får et job hurtigt. De hænger ikke på træerne den slags jobs, hun søger. Men alligevel. Det skal nok gå. Siger til hende, at hun ikke behøver at skrive ”erfaring” overalt. Hun kan også bruge ord som ”indsigt i”, ”kendskab til”, ”har prøvet” og ”har anvendt”.