Isolering sparer penge

For 3 måneder siden flyttede min kæreste og jeg ind i vores nye hus. Altså huset er ikke nyt. Det er vores nye bolig. Faktisk er huset næsten 60 år gammelt, og vi har gået og brugt en del weekender på at gøre det lækkert at bo i. Fx har min kæreste sat nye klinker på væggene i badeværelserne. Det blev pænt. Han er god til at gøre den slags. Lige nu er hen ved at slibe trægulvene inde i stuen. Når det er gjort, så vil han lakere dem, så der bliver ikke noget med TV hygge i aften. Vi må holde os væk fra stuen, mens gulvet derinde tørrer efter lakeringen. Det er ok. Vi har et hyggeligt køkken. Og vi har vores IPads. Så det går nok.

Forbedringer

Men, jeg synes bare, at det efterhånden er lang tid, hvor vi har brugt hver eneste weekend på at lave forbedringer i huset. Et eller andet sted, så kan jeg godt se, at vi når til ende med det. Men her forleden, da min kærestes far, som er murer, kom forbi for at se, hvordan det går, fandt han ud af, at vi er nødt til at få lavet hulmursisoleringer. Nu ved jeg ikke, helt hvordan han fandt ud af det. Og jeg ved sådan set heller ikke, hvordan isolering af hulmur foregår. Men jeg blev lidt bekymret. Jeg kunne lige forestille mig, at de måske ville blive nødt til at rive ydermuren ned og lægge noget isoleringsmateriale ind, inden de kan bygge ydermuren op igen.

Hvordan foregår det?

Hvordan en hulmursisolering foregår, forklarede min kærestes far mig ikke. Han sagde bare noget om, at der skal lægges noget isolerende ind imellem inder- og ydermuren. Det må da være mere omfattende end at isolere et loft? Jeg indrømmer, at jeg sådan set ikke interesserer mig så meget for alt det tekniske. Men det her voldte lidt bekymring. Vi kan da ikke bo i et hus, hvor ydermurene er revet ned. Og jeg kunne lige forestille mig, at omkostningen til at få bygget ydermurene op igen bliver store. Faktisk så store, at vi aldrig vil kunne betale det uden et lån. Jeg fortalte med min kæreste om det. Han kom til at grine ad mig, da jeg fortalte ham om min bekymring.

Hulmursisolering er nemt nok

Han fortalte mig, at isolering af hulmur ikke betyder, at ydermuren skal rives ned. Nej. Der skal bare bores nogle huller, og så skal der sprøjtes isoleringsmateriale ind imellem yder- og indermurene. Han forklarede mig også, at dem, der kommer og udfører isoleringen, ikke borer huller i murstenene. De borer huller i mørtlen, som er blødere end stenene, og som nemt kan repareres igen. Det fik mig gjort lidt roligere. Men alligevel. Har vi pengene til det? Vi er jo ikke et ældre ægtepar med noget på kistebunden. Vi er unge, og det er vores første hus.

Min kæreste beroligede mig med, at det behøver ikke at koste så forfærdeligt meget – og at det ikke behøver at tage særligt lang tid. Og hvis vi ikke har råd, så kan vi sikkert få et banklån til at dække omkostningen. Og banklånet kan vi hurtigt betale ud. Vi kommer jo til at spare på varmeregningen. Og vi kan endda se på at få installeret en luft-til-vand varmepumpe måske.