Genbrugsemballage?

Min datter er meget optaget af, at vi skal genbruge mest muligt. De har haft en temauge i skolen, som handlede om miljø, klimaforandringer og genbrug. Og det er helt fint. Men når hun kommer og foreslår, at vi skal genbruge det paprør, der sidder inderst inde i toiletrullerne, så siger jeg stop. Jeg er med på, at vi skal genbruge så meget som muligt. Men jeg er ikke med på at få vejledninger i, hvordan jeg skal bage toiletrullernes paprør i min ovn, så de ikke brænder. Der skal kun bagepapir i min ovn. Ingen andre former for papir.

Jeg bestemmer

Det er mig, der bestemmer det. Ikke skolen. Og slet ikke min datter. Hvis hun vil, kan hun bruge paprørene, der sidder inderst inde i køkkenrullen. Og selvfølgelig må hun også finde formål til al anden mulig emballage, vi får ind. Så længe det er rent. Så længe at det ikke er fedtet plastikemballage fra skåret pålæg. Også selv om det er miljøvenlig emballage. Jeg mener, der må være en grænse for, hvor miljøbevidste vi kan, og skal være. Vores hverdag giver os rigtignok rigeligt med emballage, som kan genbruges, så er der en grund til, at vi også skal bruge toiletrullernes paprør? Måske. Jeg mener det ikke. Jeg mener derimod, at vi kunne købe toiletpapir i andre former end på ruller. Måske i pakker – ligesom servietter. Vi genbruger jo heller ikke papirservietter. Når vi har tørret munden, krøller – eller folder – vi servietten sammen, og den bliver smidt ud. Fordi den er fyldt med snavs og bakterier. Muligvis ville det nedsætte prisen lidt på toiletpapir, hvis vi ikke skulle betale for paprøret inderst inde. Jeg ved det ikke. Og det er også lidt ligegyldigt.

Pointen med genbrugsplast

Min pointe er bare, at vi får en del emballage, som faktisk ikke er nødvendig. Er det nødvendigt, at cornflakes skal pakkes i poser og papæsker. Kunne vi ikke undgå papæsken, og nøjes med en pose, der er lavet af genbrugsplast? Vi køber chips og slik i poser. Så hvorfor ikke også cornflakes? Og ja, jeg kunne komme med mange andre eksempler på sådanne dagligvarer, der er pakket ind i alt for meget emballage.Miljørigtig indpakning er meget forsømt.

Emballage undgår vi ikke

Jeg siger ikke, at emballage er unødvendig, eller at den er, ikke kan være miljøvenlig. Jeg stiller bare et spørgsmål, ved, om det er nødvendigt at pakke nogle af varerne ind i så meget emballage. Det svarer sommetider lidt til både at gå med bælte og seler.
Emballagen skal naturligvis beskytte varerne. Det er klart. Mod fugt mod lys osv. Men jeg er overbevist om, at vi med lidt fantasi sagtens kan vænne os til, at nogle produkter kommer i andre former for indpakning. Og måske kunne vi vænne os til selv at medbringe genanvendelig emballage. Man kan jo købe mange forskellige bøtter med tætsluttende låg. Kunne man ikke indføre noget med at købe sine hvide bønner i løs vægt, ligesom de gør nede sydpå? Der har jeg jo set, at folk kan købe fx 300 g hestebønner. De får dem vejet op i poser. Kan vi ikke lære noget af det?